Annonceinfo: For en sikkerhesskyld... alt indhold på GrejGuide.dk er reklame. Artiklerne er skrevet så objektivt som overhovedet muligt, krydret med annoncelinks. Men så ved du li'som det. Vi ses i naturen :-) Klik her for uddybende info.
Der er rigtig mange ting du skal tage højde for når du skal ud og købe dig en ny vandrerygsæk.
Her får du en guide til allround vandrerygsække, der vil kunne bruges på alt fra weekender til et par uger på fjeldet eller storbyferie og backpacking.
Se konkrete vandrerygsække herunder 👇
Nogle behov er vigtige behov, mens andre funktioner mere er detaljer du kan overveje om du har brug for.
Der findes ikke den vandrerygsæk der passer til alles behov. Men brug denne guide som en pejlesnor, der kan hjælpe dig med at vælge DIN næste rygsæk.
Længere nede finder du vores guide til fem konkrete rygsække på ca. 65liter (og flere modeller findes i andre str.)
Sidens indhold...
- Læs hele guiden med tips til at vælge den rette vandrerygsæk.
- Eller klik på billedet og hop direkte til de anbefalede produkter herunder.
- Se konkrete vandrerygsække herunder 👇
- Hvor stor skal min rygsæk være?
- Hvilket bæresystem skal jeg vælge?
- Hvad må din vandrerygsækrygsæk veje
- Hvor mange rum og lommer skal min rygsæk have?
- Hvordan holder jeg mit grej tørt?
- Guide til fem konkrete rygsække i størrelsen ca. 65 liter
- Osprey Aether 70 AG
- Fjällräven Kajka 65L
- Vaude Centauri 65+10L
- Bergans Rondane 65L
- Shop kvalitetsgrej her hos Friluftslageret
Hvor stor skal min rygsæk være?
De mest minimalistiske ultra letvægtsvandrere vil kunne klare sig med en rygsæk på 40 liter. Nogle vil medbringe en masse tungt grej der også fylder en pokkers meget og vil have brug for en kæmpe stor rygsæk.
Langt de fleste vil være glade for en vandrerygsæk der kan indeholde 65L og måske med et toplåg der kan løstes lidt. Det er det du vil se angivet som en rygsæg der hedder 65L + 10L. Her vil en tyndere rør kunne trækkes op over rygsækkens egentlige topåbning og gøre det ud for 10L ekstra plads.
En vandrerygsæk på 65L er også et rigtig godt match til spejderen fra teenageårene og op. Det var i hvert fald alt rigeligt til mine ture. Selv når lederne fik crazy ideer til alt det grej vi skulle have med.
Mine andre rygsæk setup
Når jeg er afsted med familien, så bærer jeg MEGET grej og har en fantastisk rygsæk på 110 liter!
Men jeg kan også tage på ture med et vildt minimalistisk setup og rygsække meget mindre end dem du læser om i denne guide.
Der skal nok komme en guide til letvægtsrygsække senere. Indtil da, så er denne model fra Osprey et godt sted at starte, hvis du leder efter noget lettere og meget mere minimalistisk. Læs test af Osprey Leivity.
Hvilket bæresystem skal jeg vælge?
Her vil jeg skelne mellem tre typer.
Letvægt
Her får du et minimalistisk bæresystem. Det stiller ofte krav til at du er god til at pakke din rygsæk for at undgå ting der stikker ind i ryggen. Du skal heller ikke forvente et bæresystem der kan bære lige så mange kilo som et standard bæresystem. Men det ligger jo også i betegnelsen ’letvægts’.
Åndbart på ryggen
Der findes en del rygsække der forsøger sig med et net i ryggen for at sikre dig bedre luftgennemstrøming og udluftning.
Min helt personlige erfaring med disse systemer er, at de er mere skrøbelige, svære at indstille ryglængden på (men det kan dog svinge fra model til model) og at de ikke hjælper meget i forhold til sved og komfort når du ser på det hen over en hel dags vandring. Bør kun vælges på mindre størrelses rygsække.
Standard bæresystem til vandrerygsække
I mangel på bedre kalder jeg det standard. Men der er egentlig ikke meget standard over det. Men et godt traditionelt bæresystem der har et godt bælte der kan spændes ind og lægge en stor del af vægten på hofterne. Dét er vigtigt. Skulderremmene skal nemt kunne reguleres. Også mens du har rygsækken på ryggen. Og ved brystet skal du have en brystrem der kan reguleres.
Sørg også for at vælge en model med skulderremme der føles behagelige i flere forskellige indstillinger.
Under en lang dags vandring kan du have behov for at finregulere remmene for at flytte lidt rundt på trykket mod dine skuldre. Eller indstillingerne skal ændres alt efter hvor meget tøj du har på.
Ved en rundspørge blandt facebookbrugerne var der også et klart billede af at netop bæresystemet og komforten er noget af det allervigtigste ved en vandrerygsæk.Hvad må min rygsæk veje?
Hvad må din vandrerygsækrygsæk veje
Vægt er og bliver et stort debatemne for en vandrerygsæk. Der er kun dig til at bære den. Og jo tungere den bliver, så mere skal du løfte.
I kategorien af vandrerygsække på ca. 65 liter finder du gode velfungerende rygsække med en vægt på alt fra 1,4 kg til 3,2 kg.
Det er et meget stort spænd for gode rygsække og dækker over materialevalg og detaljerigdom eller mangel på samme.
Nogle er til en kampvogn af en robust rygsæk der virkelig kan tåle nogle tæsk. Andre vil hellere have noget der måske skal passes lidt mere på. Men som stadig er af god kvalitet.
Om lav vægt er vigtigt eller nice to have kan du nok bedst mærke efter selv. Spørger du dine friluftsvenner, så er det min opfattelse af ca. halvdelen vil mene at det er meget vigtigt. Næsten lige så vigtigt som komforten i bæresystemet. Nogle måske endda at det er vigtigere.
Andre er mere pragmatiske og forholder sig modsat til det. Hellere noget der kan tåle nogle tæsk, da de alligevel slæber på tungere grej og et par kilo for meget på sidebenene 😉
Hvor mange rum og lommer skal min rygsæk have?
Hvis du alene skulle lytte til mig, så ville anbefalingen være ret så få rum.
Men du skal ikke KUN lytte til mig. For når jeg spørger vores community og bruger min erfaring fra mange år med friluftsliv. Så ved jeg også at langt de fleste ønsker mange rum og masser af muligheder for andgang til hovedrummet.
Fordele og ulemper ved de forskellige løsninger.
Mange rum gør det selvfølgelig nemmere at organisere dit grej. Det giver sig selv. Men så er der også to ting jeg har lært i den forbindelse.
1) Din rygsæk er ikke vandtæt, så i hvert rum skal du pakke vandtæt hvis du tror det bliver regnvejr.
2) Mange rum giver, i hvert fald for mig, den udfordring at jeg alligevel ikke kan huske hvilket rum hvilken dims ligger.
Men tager du højde for dette, så kan mange rum være en god ide.
Det er også lettere at pakke din rygsæk hvis du har mange rum. Men husk så lige igen på punkt 2 ik’ å’ 😉
En ting du også skal være opmærksom på i forhold til din rygsæk, rum og holdbarheden er, at en snørreluk i toppen af hovedrummet vil være meget svær at slide op. Det samme kan ikke siges om lynlåsen. Ofte vil det være lynlåsen der er det første der går i stykker på en rygsæk med et godt robust bæresystem. Ikke at en lynlås ikke kan holde i rigtig mange år. Du skal blot have det med i overvejelserne.
Fordele ved nem adgang
Nok om mine holdninger til mange rum og lynlåse. Nu til de mange fordele.
En rygsæk på 65 liter kan have RIGTIG mange ting i sig. Ved at have nem adgang til dit hovedrum får du meget nemmere ved at finde det du skal bruge uden at skulle have en masse ting ud af rygsækken.
Det er der selvsagt mange fordele ved.
Skal du bruge din rygsæk til backpackeren og storbyferier vil du blive rigtig glad for en rygsæk der er nem at komme til i hovedrummet.
Nogle rygsække kan også adskille hovedrummet fra bunden af rygsækken. Så kan du igen organisere dig ud af flere ting. Du vil så kunne åbne for rummet i bunden og tage noget ud derfra uden at opleve at alt det grej ovenover kommer væltende ned i det frie rum inden du får lagt din ting tilbage. Det giver også god mening.
Hvordan holder jeg mit grej tørt?
Grundlæggende findes der to løsninger.
- Et regnslag til rygsækken
- Pak vandtæt indeni rygsækken
- Brug en poncho ud over rygsækken
Valgmulighed nummer 1 er klart den nemmeste og virker også fint i langt de fleste tilfælde.
Skal du på kanotur eller ud i voldsom slagregn, så har jeg dog oplevet at et regnslag ikke er nok. Her kan poncholøsningen være fin ved slagregn, men en kæntret kano hjælper den ikke meget mod.
Så tænk over hvor og hvordan du færdes. Vil du pakke vandtæt indeni rygsækken kan det enten gøres ved mange mindre vandtætte poser eller én stor. Den ene store er en simpel løsning, men så har du ikke længere gavn af evt. sideindgange til rygsækkens store rum.
Inden du køber rygsæk, så tjek om der følger regnslag med. Flere og flere har nu regnslag med. Men ikke alle tilbyder dette på trods af priser i den ende af skalaen hvor jeg synes det er småligt at spekulere i et evt. mersalg af regnslag.
Guide til fem konkrete rygsække i størrelsen ca. 65 liter
Osprey Aether 70 AG
Allround rygsæk i høj kvalitet

Allround rygsæk med sublim bærekomfort
Dette er en rygsæk der har mange år på bagen. Flere gange har Osprey opdateret på modellen så den i dag fremstår som et meget godt bud på dig der leder efter en alsidig rygsæk i gode materialer om med et design og funktioner der tilfredstiller behov lige fra vandreture til backpacking og spejderture.
Kvindeversionen af denne rygsæk hedder Osprey Ariel AG og har en anatomi der matcher kvindens krop. Ellers samme fede rygsæk.
Til backpackeren
Specielt backpackeren får her detaljer som er virkelig brugbare.
Der er nem adgang til hovedrummet via stor lynlås på fronten, åbning i bunden via lynlås og snørreluk i toppen.
Ospreys lille daypack ’Osprey daylite’ kan tilkøbes og klikkes på rygsækken. Så har du også en lille turtaske til byvandringen. Er du mere minimalistisk, så kan toplåges tages af og benyttes som en lille taske til samme formål eller til topbestigningen fra lejeren på fjeldet.
Til toplåget skal der knyttes en vigtig kommentar. Det er MEGET NEMT at tage toplåget af og på. Det kan nemlig ikke siges om alle rygsække. Efter afmontering af toplåget er der stadig en velfungerende flap der kan bruges som lå på rygsækken. Det er en måde at strippe din rygsæk for lidt vægt.
Nogle personer vil måske savne lidt flere lukkede lommer end de to udvendige i toplåget (hvoraf den ene rummer regnslag), to på hoftebæltet og den indvendige i toplåget til værdigenstande.
Bæresystemet på Osprey Aether 70 AG hører til i klassen af absolut bedste bæresystemer. Eneste minus er at rygsækken skal vælges i en af to ryglængder. Så en meget lav og meget høj person vil ikke kunne deles om rygsækken.
Familien Aether og Ariel
Osprey Aether er herremodellen og kommer i 60L, 70L og 85L mens Osprey Ariel er kvindemodellen og kommer i 55L og 65L.
Prisen for Osprey Aether 70 AG ligger på ca. 2.200 og er lidt over middel for en god rygsæk til vandring.
Specs
• Str: M=67L – L=70L (Ariel: 55L eller 65L)
• Formbart hoftebælte (kan formes i en butik. Ellers vil det forme sig efter dine hofter under brug)
• Regulerbar ryglængde
• Osprey Daylite kan monteres på rygsækken
• 85 cm x 40 cm x 34 cm
• Åbning på fronten
• Lommer på hoftebæltet
• Vægt: 2,33 kg
• Pris ca. 2.200 kr.
i samarbejde med PriceRunner
Fjällräven Kajka 65L
Extrem holdbar kampvogn af en vandrerygsæk

En uopslidelig detaljerig arbejdshest
Leder du efter en uopslidelig rygsæk til dine eventyr? Så stop op her og se om ikke Fjällräven Kajka er noget for dig.
Med det samme jeg fik fingrene i denne rygsæk var det tydeligt at den er bygget til at bliver brugt. Materialerne er solide, robuste og gennemtænkte. Detaljerne er få. Men de der er de virker ”næsten” alle perfekt.
Mange gode rum
Hovedrummet i denne rygsæk kan tilgås via snørreåbning i toppen, en lynlås/velcro åbning på fronten og en lynlåsåbning i bunden. Dette kan adskilles fra hovedrummet med lynlås, således at der ikke er passage mellem de to rum.
Rummet i bunden har desuden en meget smart detalje der gør at du kan opbevare fugtigt og snavset tøj og holde rummet lukket via et net, således at tøjet kan komme af med noget af fugten og det ikke spreder sig til resten af rygsækken.
Toplåget har to udvendige rum (det ene indeholder regnslag) og et rum på indersiden. Det er nemt at afmontere toplåget og bruge dette som lille turtaske i byen eller til topbestigning.
På siden af rygsækken sidder der udvendigt to netlommer. Disse bruger jeg ofte til en nalgene med drikkevand i. På Fjällräven Kajka synes jeg ikke disse fungerer optimalt til den type store flasker. En halv liters drikkedunk fungerr bedre uden at være perfekt.
Til gengæld byder Fjällräven Kajka på to store sidelommer med bælgdesign. Så bruger du ikke lommerne til ret meget, så fylder de heller ikke ret meget. Men du har mulighed for at fylde dem godt op. F.eks. med din termokande. Og det spiller bare maks.
Fint bæresystem
Bæresystemet har jeg intet negativt at sige om. Til trods for at skulderstropperne virker lidt stive, så er de yderst behagelige og hoftebæltet sidder godt og tager den største del af vægten. Nøjagtigt som det skal.
Apropos vægten. Så er rygsækken her en sværvægter med 3200 gram. Den robuste rygsæk skabes ike af letvægtsmaterialer og en sparen på detaljerne.
Men er du på jagt efter en robust solid rygsæk der sidder godt på kroppen? Så er Fjällräven Kajka et rigtig rigtig godt bud.
Prisen på ca. 2.800,- er ligeledes i den høje ende.
Hurra for miljøet
Men mangler du lige det sidste argument? Så kan jeg nævne at Fjällräven er et af de brands der går længst for at beskytte natur og miljø i deres udvikling af ikke bare rygsække. Konkret har rygsækken her erstatten aluminiumsstiverne med det mere miljøvenlige og stærke bæredygtige træ.
Det ser både godt ud og jeg jubler over hensynet til miljøet!
Specs
Vægt: 3200 gram
En ryglængde
Pris ca. 2.800,- kr.
Fjällräven Kajka fås til herre i str.: 65, 75, 85, 100 og til kvinder i str.: 55, 65, 75 liter.
i samarbejde med PriceRunner
Vaude Centauri 65+10L

Et godt valg til spejderen
Vaude har med Centauri 65+10L lavet en rygsæk der egner sig rigtig godt til spejderbrug. Rygsækkens materialer er gode, robuste og forstærkede der hvor det må forventes at din rygsæk udsættes fro ekstra slid.
Bæresystemet er utroligt nemt at regulere ryglængden på, men skal købes i den rigtige længde. Du kan vælge mellem to størrelser. På hoften er der rigtig god polstring mens skulderremmene føles lidt mere ”kantede” uden at være ubehagelige.
Lidt om rum
Rygsækken fra Vaude har adgang til hovedrummet fra toppen, i fronten og via lynlås til en rum i bunden. Dette kan adskilles fra hovedrummet med lynlås, således at der ikke er passage mellem de to rum.
Desuden er der to (lidt små) lommer på hoftebæltet, en udvendig og en indvendig lomme i toplåget og en nyttig lomme på fronten af rygsækken. I bunden har rygsækken en lomme som indeholder regnslag.
Vaude Centauri 65+10L udemærker sig også ved at have gode muligheder for påspænding af ekstra grej. Meget nyttigt som spejder.
Specs
Vægt. 2700 gram
To str. M/L og XL
Regulerbar ryglængde
Åbning på fronten
Lommer på hoftebæltet
Pris ca. kr. 2.000 kr.
Bergans Rondane 65L

Let, prisstærk men med mangler
Minimalistisk uden at være ultraletvægt. Brugbar i mange sammenhænge og til at betale.
Sådan lyder beskrivelsen af Bergans Rondane 65L i overskrifter. Bergans har med denne rygsæk taget en række fravalg for dig som bruger. Og resultatet er en rygsæk der kan bruges af langt de fleste og til alt fra en weekend til et par uger på fjeldet.
Let allrounder
Sammenlignet med mange andre rygsække på ca. 65L til vandring, så vil du mærke at stoffet er tyndere og du vil finde knapt så mange detaljer. Til gengæld er vægten nede på 1400 gram og prisen ligger på ca. 1.700.
Bergans Rondane har stadig forstærket bund. Adgang til hoverummet fra toppen, fronten via en lynlås eller via lynlås i bunden. Dette kan adskilles fra hovedrummet med lynlås, således at der ikke er passage mellem de to rum.
Toplåget sidder fast til rygsækken og kan ikke tages af. Låget har kun et stort rum. Så inden mulighed for at fordele og sortere grej i flere rum. Et regnslag er der heller ikke blevet plads til og det er måske en af de største anker mod rygsækken at du skal ligge mindst 100 kr. oveni for at købe et sådant.
Hvor er den anden lomme?
På hoftebæltet er der også kun blevet plads til en lille bitte lomme der måske kan rumme et piont and shoot kamera eller dit kompas. Hvorfor er der ikke en lomme på den anden side?
Til rygsækkens fordel skal det siges at ryglængden passer til alle mellem 160 cm og 200 cm. Og at det trods sit minimalistiske udseende, så sidder det fint. Men jeg vil ikke vurdere rygsækken til at være oplagt til megen vægt.
Tre stretchlommer, en på fronten og en i hver side giver også mulighed for at opbevare lidt grej. Desværre er det ret svært at nå din drikkeflaske selv i de dybe lommer.
Bergans Rondane 65L er et bud på en prisvenlig rygsæk med få detaljer og i den lette ende. Desværre synes jeg den efterlader mig med indtrykket af et halvfærdigt produkt. Der findes bedre alternativer.
i samarbejde med PriceRunner
Lowe Alpine Manaslu 65:75
En meget lækker all round rygsæk

Lækker allround rygsæk med gode detaljer til spejderen
Lowe Alpine Manaslu 65:75 er et rigtig godt bud på en all round rygsæk der både tilfredstiller vandreentusiasten, spejderen og backpackeren.
Kvindeversionen hedder Lowe Alpine Manaslu 55:65 og har nogle kvindespecifikke ergonomiske forskelle. Men er ellers samme lækre vandrerygsæk.
Godt bæresystem
Bæresystemet på rygsækken er rigtig godt og nemt at indstille. Det virker meget robust og er bestemt anderledes end meget andet på markedet. Hoftebæltet sidder rigtig godt og følger din krops bevægelser når du går.
Hovedrummet ligner mange andres. Du kan tilgå det via snørreluk i toppen, via lynlås på fronten og via lynlås i bunden. Rummet i bunden kan lukkes af så du adskiller de to rum uden mulighed for passage af et par sure sokker.
I bunden af rygsækken er der et rum til regnslag og i toplåget er der et rum på ydersiden og et rum på indersiden. Jeg kunne godt have brugt to rum på ydersiden.
På rygsækkens hoftebælte er der til gengæld to meget gode lommer.
Rygsækken har desuden en stor åben stretchlomme på fronten til din våde jakke og to relativt store åbne stretchlommer på siderne. Lommerne på siderne til f.eks. drikkedunken virker ok uden at være perfekte.
Oplagt spejderrygsæk
Jeg skrev, at rygsækken er oplagt til spejderbrug. Og det er den bl.a. pga. de gode solide materialer, men også fordi du her får rigtig mange muligheder for at fæste grej fat. Det får du f.eks. ikke på Osprey Aether 70 AG, der ellers også er en god all rounder.
Specs
Vægt: 2250 gram
En ryglængde
Pris ca. 2.000,- kr.
i samarbejde med PriceRunner
Mangler du også en ny skaljake? Så læs vores guide til bedste skaljakke her
Annonce
Shop kvalitetsgrej her hos Friluftslageret |