Annonceinfo: For en sikkerhesskyld... alt indhold på GrejGuide.dk er reklame. Artiklerne er skrevet så objektivt som overhovedet muligt, krydret med annoncelinks. Men så ved du li'som det. Vi ses i naturen :-) Klik her for uddybende info.
Suprabeams nyeste topmodel af en pandelampe til den aktive bruger af naturen har rigtig mange af de ting jeg kigger efter hos en pandelampe.
Ikke det hele. Men rigtig meget, som du kan læse i denne test.
Sidens indhold...
Ud af boksen (eller røret, som den rettelig bliver leveret i), er det en lille let sag på 195 gram. Lygten vælger jeg at montere med bånd rundt om hovedet samt et hen over hovedet. Med den påførte gummi på indersiden af hovedbåndet sidder lygten godt fast ved løb. Også ned ad bakkerne for fuld skrald.
Det er pasform og fit i verdensklasse. Det lille lygtehoved forbliver også stabilt i langt de fleste tilfælde. Det er som jeg kunne ønske det. Både uden buff og med buff på hovedet.
Skulle du ønske at montere lygten på din cykelhjelm eller cyklen? Så kan det også lade sig gøre via de medfølgende remme til en sådan montering. Jeg har dog kun testet lygten til trailløb.
Betjening af lygten
Tre ting der er afgørende for om en lygte er nem at betjene er tre ting.
- Kan lygten nemt indstilles til forskellige niveauer
- Sidder knappen/knapperne let tilgængelige
- Kan lygten give de muligheder for lys som du efterspørger
De to første kan jeg kun nikke ja til. Den sidste skal jeg senere uddybe nærmere. Så kan du vurdere om det er fint nok til dig.
Lygten er nemlig super nem at indstille. Den har en boostfunktion med 800 lumen (så længe det nu varer. For som på alle lygten, så holder de ikke den opgivne lumen over ret lang tid.).
Derudover har en én indstilling som du selv definere hvad skal være via flydende overgang i lysstyrken.
Diagrammet herunder giver et overblik. Virker det uoverskueligt? Så er det det ikke i praksis. Det er meget meget nemt at arbejde med.
Den ene knap der styrer det hele sidder på undersiden af lygtehuset og er nem at betjene. Også med handsker på. Det kan ikke gøres meget bedre.
Lysindstillingerne
Som jeg sagde, så er lysindstillingerne nemme at arbejde med. Men personligt er jeg meget glad for nemt at kunne veksle mellem en høj indstilling (som jeg selv definerer) og en lav indstilling. Et klik bør så lade mig skifte mellem disse to.
Det er specielt nyttigt hvis du løber i klub og skal blænde ned når I stopper op i gruppen. Eller på træningen hvor du veksler mellem teknisk terræn, der kræver meget lys og så transportstykker på brede skovstier.
Du har muligheden for at veksle mellem boost og en lavere indstilling. Men så er du afhængig af at din høje indstilling skal være boost og dermed den batteritid som den giver dig.
Lumenangivelserne
Nu jeg er ved valget af lys og hvad du kan vælge mellem, så vær opmærksom på, at boost og 800 lumen i 105 minutter. Så betyder det oversat til markedsføring at Suprabeam må sige at:
Suprabeam V4pro lyser 800 lumen fordi det er det den lyser efter 30 sekunder. Den måling er det brands må markedsføre lygten under.
Tiden de må skrive svarer til den tid lygten formår at lyse mindst 10% af de 800 lumen. Altså ind til lygten lyser mindre end 80 lumen.
Reglerne er bestemt ikke til for forbrugeren og også udviklet af lygteproducenterne og bl.a. den store outdoorkæde REI i USA. Det er rent Donald Trumpsk!?!?!
Du kan læse mere om sidste års store lumen-lygtetest her
GrejGuides afdækning af lumen i pandelamper
Suprabeam er ærlige og transparente
Modsat mange andre, så viser Suprabeam hele deres lygters lyskurve på deres website. Og dermed kan du som forbruger selv gå ind og se at Suprabeam V4pro f.eks. lyser således i boost mode:
Efter 30 sekunder: 800 lumen
Efter 5 minutter 686 lumen
Efter 10 minutter 548 lumen
Efter 20 minutter 451 lumen
Efter 60 minutter 432 lumen
Efter 90 minutter 382 lumen
Efter 92 minutter 82 lumen
Efter 105 minutter 79 lumen
Efter 123 miutter 30 lumen
Efter 124 minutter 0 lumen
Find selv alle Suprabeams lyskurver på deres website her. Her kan du også søge på præstationen ved lavere end boost mode.
Så jeg vil konkludere at du med Suprabeam V4pro rechargeable på boost får en lygte der lyser ca. 450 – 380 lumen i 1½ time.
Men fordi branchen har lavet et tosset regelsæt får vi som forbruger nogle helt forskruede forhold til lumen. Ærgerligt!
Men så håber jeg at du kan bruge mine tests som oplysende og givende, også når jeg præsentere min oplevelse af det lys der så kommer ud af en lygte.
V4pro og lyskeglen
Nok om lumen. Nu skal det handle om det lys du får ud af lygten. Giver lygten nok lys fremadrettet og i nærområdet?
For Suprabeam V4pro er det et rigtig godt spørgsmål.
Teknisk er lygten designet med en 10° kraftig kernelys og et 30° strølys.
I praksis giver det mig altid nok lys fremadrettet. Ved fuld blus er det mere end rigeligt til trailløb og rigtig fedt til orienteringsløb.
Strølyset der omkredser den kraftige kerne giver et fornuftigt lys. Løber du alt andet end tekniske nedløb for fuld knald. Så vil du aldrig brokke dig over lyset.
Men for mig personligt, så oplever jeg et behov for at 1) altid have fuld knald på når jeg løber teknisk og 2) rette min lyskegle mere ned mod jorden end hvad godt er for at få det nærlys jeg har behov for lige foran mig.
Lyskeglen i Suprabeam V4pro er glimrende og kan måle sig med rigtigt mange af de gode lygter på markedet. Men helt på højde med Petzl Nao er Suprabeam V4pros lyskegle trods alt ikke.
Samlet vurdering
Til trailløb sidder lyskeglen ikke 100% i skabet. Vil tro at til cykling er det ikke samme udfordring. Slet ikke som hjelmlygte.
Pasformen er ultimativ. Lygten er intuitiv at betjene i forhold til f.eks. Petzl Nao og dens computerprogram og mine forbehold omkring indstillingsmulighederne er på ingen måde diskvalificerende. Jeg lever fint med det og fordi den er så nem at ændre lysstyrke på er det et minimalt forbedringsønske.
Ønsker du en no-nonsens pandelampe med høj finish og solide materialer, der også kan bruges på cyklen? Så er Suprabeam V4pro et virkelig godt køb.
Læs også vores guide til de bedste pandelamper
Annonce |
Leave feedback about this