Annonceinfo: For en sikkerhesskyld... alt indhold på GrejGuide.dk er reklame. Artiklerne er skrevet så objektivt som overhovedet muligt, krydret med annoncelinks. Men så ved du li'som det. Vi ses i naturen :-) Klik her for uddybende info.

- Readers Rating
- Rated 5 stars
5 / 5 (Reviewers) - Spectacular
- Your Rating
Her guider jeg dig til det bedste løbetøj til vinter og efteråret. Så du fortsat kan komme ud og få de smukke naturoplevelser løb i vinterhalvåret kan give dig.
Efteråret har for alvor fået fat i landet. Herefter venter vinteren.
Om lidt venter nogle af de smukkeste løbeture i skoven som du ikke må snyde dig selv for.
Så her får du alt den viden du skal bruge for ikke at fryse når du løber om vinteren.
Sidens indhold...
Følg guiden og bliv hjulpet fra tå til top
Denne guide er løbende revideret. Senest november 2018.
Farverne i skoven er bare så enormt smukke når bladene visner og træerne får det her brune, gullige skær over sig.
Men efteråret er også lidt af en udfordring, for det er ikke rigtig frysende koldt, men stadig køligere og du skal derfor til at have lidt mere tøj på når du løber om efteråret.
Her får du min helt personlige guide til det bedste løbetøj til vinterhalvåret. Fra bladene får flotte farver i efteråret og hen over vinteren der kan byde på sne og kulde.
Husk også på, at du gerne må synes det er piv koldt lige inden du begynder at løbe og lidt inde i løbeturen. Ellers får du klædt dig selv for varmt på og du vil svede alt for meget under din løbetur.
Trailsko
Der bliver oftere mudderet og et godt greb bliver vigtigt i vinterhalvåret.
Her er tre rigtig gode trailsko:
Salomon Speedcross
Indbegrebet af den perfekte allround trailsko der både kan bruges af begynderen og den øvede trailløber. Salomon Speedcross har et høft drop, hvilket gør at den føles naturlig at skifte over i fra dig der ellers løber i et par traditionelle løbesko med god stødabsorbering.
Se udvalget og køb Salomon Speedcross her (annoncelink)
Saucony Peregrine 6
I denne opdaterede model har Saucony formået at producere en trailsko der har et markant lavere drop end f.eks. Salomon Speedcross, men stadig med en høj grad af stødabsorbering.
Saucony Peregrine 6 henvender sig derfor til trailløberen der gerne vil arbejde med sin teknik og træne en højere skridtkadance med som gerne vil bevare noget støddæmpning.
Køb Saucony Peregrine 6 her (annoncelink)
Inov-8 X-talon serien
Serien af X-talon sko fra Inov-8 er kendetegnet ved et meget aggressivt mønster i sålen. Et mønster der henvender sig til dig der gerne vil stå fast i det værste mudder og off-trail udenfor stierne.
Løber du tilmed OCR løb, så vil du elske Inov-8 X-talon 200 sko.
Skoen findes også i en version 212, hvor du får et højere drop i hælen. I Inov-8 sko findes nogle modeller i (s) eller (p). (s) er en forfod der er rimelig bred. (p) er precision fit med en snæver forfod med et mere race-lignende udseende.
Køb Inov-8 Xtalon serien her (annoncelink)
p.s. Nej du skal IKKE fare ud og købe en sko med Gore-Tex til trailløb. Du vil få vand i skoen uanset hvad. Og har du en vandtæt sko, så kan vandet ikke løbe ud igen…
Disse tre sko fungerer også glimrende i sne.
Kommer der is og spejlglatte stier, så tag et kig i vores: Guide til løbesko til is og sne
Sokker
…hvilket bringer mig videre til næste beklædningsdel.
Fordi du får våde fødder, så skal du gøre hvad du kan for at holde fødderne varme.
For mig er løsningen altid uldsokker på når det er vådt og koldt. Så længe jeg holder mig løbende, så holder jeg varmen i fødderne. Også når vi rammer de hårde minusgrader.
Hvilket mærke du vælger er stort set ligegyldigt. Pasformen har jeg oplevet som fin og tilstrækkelig i 99% af alle de uldsokker jeg har købt gennem årerne. Nogle holder så længere end andre inden der er slidt hul. Men erfaringen har også vist mig, at hvor mærke X slides hurtig på mig, så holder samme mærke rigtig længe for en løbekammerat.
Se kæmpe udvalg af uldsokker her (annoncelink)
Tights
Jeg har det lidt med tights som jeg har det med GoreTex i løbesko. Selv om det burde være det oplagte valgt med thermotights, så er det ikke altid så indlysende.
Jeg synes meget nemt at tykkere tights kan komme til at virke klodsende om mine ben. Så her er mit setup for løbetights hen over efterår/vinter/forår. Opgivelsen af grader er også afhængig af vinden, der har en ikke ubetydelig chillfaktor.
Ca. 3 – 20 grader: ¾ almindelige tights
Ca. -5 – 3 grader: Korte tights under mine ¾ tights
Under -5 grader: Tynde tights under lange tights i i lidt tykkere kvalitet. Alternativt et par gode thermotights.
Til orienteringsløb kan jeg god finde på at iføre mig lange tights eller kompressionsrør for at skåne underbenet mod krat og brændenælder.
Produkter jeg anbefaler:
Min klare favorit er Fusion (eks. COMP3 modelen) løbetights. På mig sidder de fantastisk og jeg tror aldrig jeg har hørt nogen udtale sig dårlig om dem.
Af andre brands med positive erfaringer er Geyser og Asics.
Se stort udvalg af tights her (annoncelink)
Løbetrøjer til vinter
Inderst vil jeg til hver en tid vælge at løbe med uldtrøje.
I overgangsperioderne det tidlige efterår og varmere forår kan det være rigeligt med en kortærmet udtrøje.
Når det bliver køligere tager jeg en langærmet udtrøje på.
Min absolutte favorittrøje til aktiviteter i køligt vejr er Aclima WoolNet. Den kan jeg ikke anbefale nok.
Se udvalget af Aclima Woolnet her (annoncelink)
Jeg har også løbe mange kilometer i de traditionelle uldtrøjer der også kan bruges til hverdag (og fest?). Min erfaringe siger dog, at uldtøj jeg bruger til sport vil komme til at få tydelige spor af slid, sved og møg. Så jeg adskiller mine uldtrøjer mellem hverdag (og fest) i forhold til sport.
Find din løbetrøje med uld her flere mærker som Smartwool, HH og Kari Traa (annoncelink)
Er det rigtig koldt kan jeg godt finde på at have en ekstra uldtrøje eller en syntetisk løbetrøje ud over min Aclima WoolNet.
Bonusgrej der er uundværligt:
Løse ærmer
I perioden hvor du måske stadig løber i din kortærmede trøje, men hvor det begynder at blive køligt på f.eks. en aftentur, så er et lille vidunderligt produkt nogle løbe uldærmer.
Jeg har selv et par fra Smartwool. Og i guder hvor er det lille produkt fantastisk. Når det er varmt nok kan de være smøget ned om håndleddet. Når det så bliver en smule køligt, så trækker du dem bare op over armene og så kan du holde varmen.
Syntetiske ærmer kan også sagtens bruges. Men uldærmerne er bare lige den smule mere funktionelle i forhold til temperaturtilpasning. Uanset om det er tørre eller våde. Kan også bruges med stor success på cyklen.
Buff
En Buff er et tyndt halsrør. Det kan på de kølige ture bruges omkring halsen for at holde denne varm. Se også funktionen under hovedbeklædning.
Løbejakker til vinter
For mig er valg af løbejakke måske det nemmeste valg.
Alligevel er det nok det jeg får flest spørgsmål til næst efter valget af løbesko.
Der findes grundlæggende 3 valgmuligheder. Fire – hvis du spørger producenterne af jakkerne.
- Vindtæt
- Vandtæt
- Softshell
- Isolerende
Læs videre her eller læs min guide til løbejakker her.
Vindtæt løbejakke
Mit oftest benyttede valg er helt klart den lette vindtætte jakke.
Jakken er oftest lavet i et nydt syntetisk materiale uden ret mange detaljer. Jakken er ikke vandtæt, men den tager vinden. Det er vigtigt!
Den lette vindtætte jakke er heller ikke den mest åndbare løsning, men når du alligevel løber med høj puls og sveder, så gør det ikke noget at du er våd af regne eller sved. Det vigtigste er at du ikke bliver nedkølet af vinden – og det hjælper jakken med til. Læg dertil at disse jakker ikke vejer ret meget og er meget billigere end de vandtætte alternativer.
Så er den lette vindtætte løbejakke min foretrukne løbejakke på langt de fleste løbeture.
Funktioner du skal kigge efter i en let vindtæt løbejakke:
- Er jakken let
- Har du brug for snøre i livet til at holde vinden ude, men som øger vægten en lille smule
- Har du brug for en hætte
- En høj hals kan være en fordel når det bliver rigtig koldt, evt. sammen med en Buff
Vandtæt løbejakke
Har du brug for en decideret vandtæt løbejakke er det sikkert fordi du enten er:
Ultraløber, der har behov for at kunne beskytte dig mod hårdt vejr på et bjergløb eller på et langt dansk løb hvor pulsen ikke altid er høj. Nå ja og fordi arrangørerne kræver at du har en med.
Adventureracer, med samme behov som ultraløberen. Og så kan en vindtæt løbejakke også være for lidt beskyttelse i vinden på en cykeletape.
Løber uden høj puls, der derfor kan have en fordel af den øgede beskyttelse der ligger i den vandtætte jakke.
Meget kuldeskær, for det er alt andet lige lettere at holde varmen i en vandtæt løbejakke end i en vindtæt.
Udstyrsnørd, for så har du naturligvis også den lette vandtætte løbejakke liggende til de helt våde og kolde dage.
Vandreentusiast, for er der noget der er en god ide? Så er det at have grej der kan bruges til mere end en ting. Og den lette løbejakke fungerer også som en god let skaljakke der ligger i rygsækken og kommer frem når regnen rammer.
Vindtæt eller vandtæt jakke?
Men for langt de flestes vedkommende vil det være en klaustrofobisk og våd oplevelse med den vandtætte løbejakke, simpelthen fordi du ikke kan komme af med sveden hurtigt nok under løb til at jakken kan nå at ånde nok. Heller ikke selv om producenten sælger dig jakken som værende åndbar.
Softshell løbejakke
En softshell løbejakke er typisk noget mere åndbar end den vandtætte løbejakke og kan oftest også ånde bedre end de lette vindtætte jakker. Til gengæld er jakkerne så lavet af et stof der er tykkere og vejere mere.
Jeg plejer at sige, at løber du med mindre høj puls, så kan der være en fordel i at kigge efter sofshelljakkerne og den øgende komfort. Men løber du med høj puls vil den ekstra åndbarhed alligevel ikke hjælpe dig og så får du bare en jakke der vejer mere og som ikke er lige så alsidig som en let vindtæt løbejakke.
Du skal også lige være opmærksom på at en softshelljakke godt kan have et højt indhold af spandex. Materialet er med til at give en god pasform, men bliver det vådt af sved eller regn, så er det lang tid om at tørre og du har derfor en endnu tungere jakke…
Isolerende løbejakke
Jeg ser af og til løbejakker der har et lag af dun eller fiber. Ofte omkring brystet.
Ideen er der for at holde dig varm. Og for et fåtal kan det måske være en fin ide. For mig er den her type produkter dog langt mere anvendelige til vandring end de er til en højintens sport som løb. Ved løb skulle du gerne kunne holde varmen uden isolering i jakken. Også når det bliver rigtig koldt.
Men for dig der mere jogger ved lav puls frem for at løbe, så kan jakkerne da godt være et alternativ til et lag-på-lag setup. Personligt vil jeg til hver en tid foretrække lag-på-lag.
Men efter et løb…
…der har jeg i vinterhalvåret altid en varm fiber- eller dunjakke liggende jeg kan hoppe i når jeg bagefter står og snakker med de andre løbere. Her er det for ikke at blive kold, syg og lægge mig med den nok så frygtede manflu!
Se stort udvalg af løbejakker – også til dit behov (annoncelink)
Læs min guide til løbejakker her.
Hovedbeklædning
Oftest løber jeg blot med en Buff på hovedet. En buff er et tyndt rør af syntetiske materialer, der kan formes som hue eller pandebånd. Den vejer og fylder ikke meget og er super nyttigt. Kan også med fordel bruges omkring halsen på de rigtig kolde dage.
Er du meget kuldskær kan du også kigge efter varmere alternativer. F.eks. en uld-Buff eller løbehat af materialer du kender fra vintertights.
Løb i mørket
Skal du ud og løbe i mørket, så er der to ting du skal overveje om du har behov for.
Det første er en god pandelampe. Det andet er reflekstøj til løb på veje hvor bilerne også færdes.
Pandelamper
Det er vigtigt, at du vælger en god pandelampe for ikke at få et begrænset udsyn pga. en lyskegle der giver tunnelsyn.
Du behøver ikke have den kraftigste pandelampe hvis du løber i byen. Men derfor behøver du jo ikke købe en pandelampe med en dårlig lyskegle.
Skal du løbe trailløb i skoven kræves der derimod en god kraftig pandelampe.
Se linket her for min store guide til gode pandelamper.
Reflekstøj
Jo mere synlig du er for de øvrige trafikkanter, jo mindre risiko for at blive kørt ned.
Et minimum er at få fat på en god refleksvest eller refleksløbejakke. Det kan enten være en traditionel vest der både er refleks, men også en vest i sig selv.
Et andet alternativ er en helt simpel sele/vest der fylder og dækker et minimum og derfor f.eks. ikke begrænser din åndbarhed fra løbejakken.
Se et udvalg af gode refleksveste her (annoncelink)
Rigtig god løbetur.
Vinterhalvåret er som skabt til smukke naturoplevelser i løbeskoene.
Bjarke Rosenbeck
Det er så fedt at du og 190.000 andre læser med. Tusind tak for det.
Latest posts by Bjarke Rosenbeck (see all)
- Kriss Kyle på cykeleventyr i Danmark - 8. november 2019
- Top 5 – Find den bedste skaljakke - 12. september 2019
- Limegrøn Nalgene redder familie - 12. september 2019
Skriv et svar