Annonceinfo: For en sikkerhesskyld... alt indhold på GrejGuide.dk er reklame. Artiklerne er skrevet så objektivt som overhovedet muligt, krydret med annoncelinks. Men så ved du li'som det. Vi ses i naturen :-) Klik her for uddybende info.

- Editor Rating
- Rated 3.5 stars
- Very Good
- Salomon Snowcross
- Reviewed by:
- Published on:
- Last modified:
Selvom jeg har hørt, at vejret i Danmark pt. opfordrer mere til gummistøvler og paraplyer end til ski, skal I ikke snydes for en anmeldelse af løbeskoen, der er skabt til hvad december normalt forbindes med – nemlig isglatte veje og sne i rare mængder.
Salomons Snowcross har et par år på bagen og består reelt af en Speedcross 3, som du kan læse en anmeldelse af her
Hvor speedcross er lavet til trail- og offroadløb er denne sko lavet til det samme. Bare den slags løb kombineret med hård vintervejr.
Fakta om skoen
En sko i størrelse 42 vejer 366 gram, så det er ikke meget mindre end en almindelig løbesko. Selve skoen har de samme mål som en speedcross 3, dvs. en hælhøjde på 20 mm og en forfodshøjde på 9 mm. Skoen er en neutral løbesko, men når den anvendes i terræn betyder det ikke noget og den kan derfor sagtens anvendes af en pronationsløber.
Skoens sål består af det samme contagrip, som speedcrossen, men skoen her er derudover udstyret med 9 pigge af karbidstål.
Det der gør den særlig god til løb i sne er, at skoen har indbyggede gaiters, der holder sne og fugt ude af skoene. Derudover har den ekstra foring omkring anklerne.
Skoen lukkes med det smarte snøringssystem kendt fra de tidligere modeller. Ud over består skoen så af et ekstra vandafvisende lag, der lukkes op om foden med en en lynlås.
Test af skoen
Jeg har indkøbt skoen, idet jeg bor i Grønland og har en ambition om at fortsætte min løbetræning på trods af kulden her. Pt. siger temperaturen – 25 grader, hvilket ikke indbyder til lange ture. Skoene er derfor kun testet til kortere ture på mellem 5 og 7 km.
Mit første møde med skoen var en blandet oplevelse.
Grundet lukningen over anklerne havde jeg lidt svært ved at komme i dem og jeg erfarede hurtigt, at den lille hælstrop sidder der af en årsag. Hælen skal holdes oppe, for at man ikke kommer til at bukke hælen ned, når man tager skoen på. Der er nemlig ikke efterfølgende adgang til at rette til grundet den høje ankel. Jeg har også haft lidt problemer med at lukke lynlåsen helt op, hvilket jeg enkelte gange har fået hjælp til af nogen med flere fingerkræfter end jeg.
Derudover var det første møde lidt trist for vores trægulv. Piggene er kraftige og de viste deres værd, da jeg rejste mig op og de borede sig ned i gulvet og efterlod sig en række mærker. Det er nok bedst for både piggene og gulvet, at man venter med at tage skoene på, til man er væk fra gulve, der kan tage skade. Piggene på skoen kan ikke skiftes ud, så det er nok en god ide, at de kun udsættes for det, de er beregnet til.
På de første ture fik en smule krampe under foden, hvilket kan have noget at gøre med hældningen, da mine andre løbesko stort set er uden drop. Det kan også have noget at gøre med, at anklen bliver mere stabiliseret af skoen, hvilket giver en lidt anden løbestil. Krampen under foden forsvandt dog igen.
Men kunne jeg så stå fast?
Det altafgørende for mig var, at jeg skulle kunne stå fast. Grønland er som bekendt ensbetydende med is, også på fortovene, og der viser skoen virkelig sit værd. Selv ned af bakker står jeg fast. Man kan godt føle, at skoen glider en smule, når man er ved at slippe jorden ved hvert tråd. Det er dog uden man mister kontrollen. Skoen er dog ikke forenelig med de tørre steder på asfalten, der ikke er sne- eller isdækket og man får virkelig en fornemmelse af metal, der bliver slidt på en uhensigtsmæssig måde, når de rammer her. Jeg har derfor bevidst undgået de ryddede veje. Skoen har givet mig mere fart, da jeg har haft tillid til, at jeg ikke gled, hvorfor det har været muligt at sætte farten op på steder, der ellers var blevet listet over.
Skoen er også blevet testet på stier med lidt dybere sne. Der er ikke tale om en snesko, så de gør det ikke nemmere at løbe i, når underlaget er løs sne, men mine fødder har holdt sig fuldstændig tørre og snefri, selv i ankelhøj sne. Størst glæde har jeg dog haft af skoen, når jeg har løbet på hård kompakt sne, som fx i siden af langrendsløjper.
Alt i alt er jeg virkelig glad for skoen, der holder hvad den lover. Det er nok dog kun få uger af året, man kan have glæde af den i Danmark, da de som nævnt ikke skal bruges på tørre områder. Men hvis man vil have et par løbesko man kan bruge på skiferien eller man som jeg, begiver sig ud på udenlandseventyr i en længere periode i et koldt klima, er de alle pengene værd.
Skriv et svar