Annonceinfo: For en sikkerhesskyld... alt indhold på GrejGuide.dk er reklame. Artiklerne er skrevet så objektivt som overhovedet muligt, krydret med annoncelinks. Men så ved du li'som det. Vi ses i naturen :-) Klik her for uddybende info.
Få sandheden om din pandelampes faktiske lumen.
Original artikel fra nov. 2015 – opdateret i 2016 og 2017)
Opdateret nov. 2015:
Da det her er et fritidsprojekt – et seriøst et af slagsen – har jeg dags dato valgt at slette en række tests på foranledning af importøren.
Jeg er ikke enig med producenternes argumenter, for de vil jo gerne opgive deres maxlumen efter samme testmetoder 😉 Men jeg har heller ikke tiden til at tage lange diskussioner om hvorvidt pandelamperne er noget lort eller ej. Eller om mine testmetoder er gode nok.
Er der flere producenter der vil slettes? Så bare skriv ik' å. I vandt slaget, jeg får min tid og gode humør tilbage og forhåbentlig kan læseren drage sine egne konklussioner.
Vil du have et råd om valg af pandelampe? Skriv til mig på br@grejguide.dk så hjælper jeg dig gerne helt uvildigt 🙂
Du troede nok, at når der på en pandelampe står at den lyser med 1200 lumen i to timer, så er det reelt 1200 lumen i alle 2 timer.
Tro om igen!
Den lumen der opgives er lumen målt efter 30 sekunder. Herefter må din lygte (kort fortalt) lyse helt ned til 11% af den målte værdi efter 30 sekunder. Og stadig opgives til målingen efter 30 sekunder. (kilde link)
Eks. lyser din lygte efter 30 sekunder 1000 lumen. Efter 10 min 500 lumen og efter to timer 101 lumen efter to timer og et minut 99 lumen.
Producenten må på denne lygte skrive at den lyser 1000 lumen i to timer!
Skim gerne artiklen igennem – men lov mig lige at læse det sidste afsnit 🙂
I kommentarsporet har vi i øvrigt en fin debat og erfaringsudveksling.
For mig er det bare vigtigt at fortælle, at lumenangivelserne på din lygtes indpakning ikke er meget værd. Bed om en graf eller vælg lygte ud fra andre brugeres tests og anbefalinger.
Sidens indhold...
- De gode og de knapt så gode lygter
- The real deal (opdateret afsnit jan 2016)
- Men nu til det sjove – de afslørende test
- Den gode pandelampe
- Den knapt så gode pandelampe
- De enkelte lygter
- Petzl Nao 2
- Gloworm X2
- Suprabeam v4 pro-r
- Petzl Ultra Rush
- Led Lenser Xeo19r
- Gloworm X1
- Lupine Wilma
- Lupine Piko
- Silva Trail Speed Elite
- Led Lenser H14.2
- Gemini lygte
- Afsluttende bemærkninger om varmepåvirkning
Som trailrunner og orienteringsløber skal du stille store krav til din pandelampe. Forskellen på en god og dårlig lygte kan nemt komme til at koste dig dyrbaar tid i konkurrence og en mindre god oplevelse i terrænet.
For mig er der to ting der er afgørende for om en lygte er god til krævende løb.
For det første skal din lygte have en god lyskegle.
For det andet skal din lygte levere et acceptabelt antal lumen for at kunne lyse kraftigt nok op omkring dig.
Testen her afdækker mest de antal lumen du kan forvente at presse ud af dit lys. Testen viser også om producenten leverer hvad de lover. Og så vil du også se hvordan nogle lygter bare ikke har en særlig pålidelig lysopgivelse eller stabilitet.
Hvis du vil læse mere i dybden omkring baggrunden for testen og hvad vi har gjort? Så læs mere om baggrunden her for den vildeste lygtetest.
Vil du være sikker på at få besked når jeg har beskrevet flere lygter og peger på de bedste pandelamper?
Så tilmeld dig nyhedsbrevet lige her.
De gode og de knapt så gode lygter
Herunder finder du først to grafer hvor jeg sammenligner de pandelamper, der i testen vurderes til at være egnede til trailløb og orienteringsløb.
For at gøre oversigten overskuelig har jeg delt de to grafer op i samlingen af de bedste lygter til trailrunning og de knapt så gode lygter.
Under de to grafer gennemgår jeg så hver lygte og giver også min vurdering af om det er en lygte jeg ønsker at anbefale til dig. Her tager jeg også vurderingen af selve lyskeglen med i det omfang at jeg selv har førstehåndserfaring med at løbe med lygten (de lygter jeg pt. ikke har testet i skoven skal jeg nok få testet og opdateret artiklen med.
The real deal (opdateret afsnit jan 2016)
En video af en af lygterne må udgøre det for the real test for de af jer der ikke tror at resultaterne i laboratoriet siger noget om lygternes performance ude i frisk luft.
Det skal ikke være et forsvar for at lygternes resultater i laboratoriet er den ene sandhed. Det er de ikke.
Men vores tests i laboratoriet siger en hel del om lygternes evne til at modstå den varme en så kraftig LED producerer. Her vist i en video af en lygte til over 2.000,- kroner fra vores test.
Men nu til det sjove – de afslørende test
Den vandrette akse viser tiden og den lodrette antal målte lumen.
Som jeg skriver i baggrunden for testen, så kan der være afvigelser i forskellige lumenmålinger. Vores test kan atså godt vise lidt under andre målinger som eks. producenten selv har foretaget. Afvigelserne er ikke markante, men de kan forekomme.
Derimod er forholdet mellem de testede pandelamper en helt korrekt måling.
Når en lygte taber power over tid er dette også en måling der er korrekt.
Den gode pandelampe
Klik på billedet for at se det i stort
Testen viser de første 30 minutter, som jeg godt kan afsløre er meget sigende for kvaliteten af pandelamperne i forhold til de lumen de giver dig over tid.
Længere nede finder du grafen for den fulde brændtid for lygterne sammen med min beskrivelse af de enkelte lygter.
Den knapt så gode pandelampe
(ja jeg er jyde… for nogle af dem er rent ud sagt elendige i lumentesten)
Klik på billedet for at se det i stort
Testen viser de første 30 minutter, som jeg godt kan afsløre er meget sigende for kvaliteten af pandelamperne i forhold til de lumen de giver dig over tid.
Længere nede finder du grafen for den fulde brændtid for lygterne sammen med min beskrivelse af de enkelte lygter.
De enkelte lygter
Få de bedste artikler. Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få en mail når jeg har andre spændende grejnet.
Du tilmelder dig nyhedsbrevet lige her.
Petzl Nao 2
Petzl Nao 2 er en lygte vi har testet på sporet både i version 1 samt version 2. Ud over at kunne lyse i konstant samme lysstyrke udmærker lygten sig ved sit reactive lightening som du kan læse mere om i vores test af Petzl Nao 2 her.
Desuden har Petzl Nao 2 en helt igennem fantastisk lyskegle. Noget der også betyder meget når du skal vælge din pandelampe.
Mht. lumenmålingerne får du i Petzl Nao 2 575 lumen ifølge Petzl med Reactive Lightening.
Men vær opmærksom på at Petzl også skriver at bruger du konstant lys, som er det vi kan teste efter, så er lumen opgivet til 430 lumen.
I vores test giver Petzl Nao 2 451 lumen efter 30 sekunder. Det er bestemt godkendt.
Hvad der er mere spændende er, at se hvad der sker efter 30 minutter, 60 minutter, 90 minutter osv.
Her er Petzl Nao 2 over tid:
30 min – 364 lumen
60 min – 357 lumen
Faldet i lumen sker efter:
88 minutter – 11 lumen
Grafen og tallene viser os en lygte der er brugbar på fuld styrke i 87 minutter, herefter falder niveauet markant.
Petzl Nao 2 er altså ikke den lygte med længst brændtid. Men det er også en lygte med et mindre batteri, og en lygte der sider godt på hovedet uden at du behøver at proppe batteriet i en løbevest.
Positivt er det også at lygten holder et acceptabelt niveau af lumen i forhold til hvad lygten lover. Noget du ser de færereste producenter love. Det giver mange stjerner i min bog. Alle kan prale af 1000 lumen efter 30 sekunder. Men hvad hjælper det hvis lygten lyser 100 lumen efter 5 minutter.
Petzl Nao 2 er stadig blandt mine absolutte favoritter – og en ærlig en af slagsen.
(Annonceink)
Gloworm X2
Opdateret 24/11 2015
Test slettet på foranledning af importøren.
Men stadig en af mine absolutte favoritter. Læs test her
Suprabeam v4 pro-r
Her er tale om en lygte jeg ikke har testet på sporet og alene har kørt test på i laboratoriet.
Med en lumen på over 400 lumen over en periode på 1:20 får du her en lygte der kan bruges af de fleste på løbeture i mørket.
Petzl Ultra Rush
Petzl Ultra Rushhar jeg også haft med ude på sporet.
Lygten har en rigtig god lyskegle og sammenholdt med ca. 500 lumen over 2 timer og 14 minutter får du en meget god pandelampe til trail running og orienteringsløb.
Personligt blev jeg meget overrasket over ydeevnen i denne lygte. Overall et produkt jeg gerne vil anbefale fordi du får:
- Meget lys
- Meget godt lys i en formidabel lyskegle
- Meget brugervenlig pandelampe
Med en pris over de 2.000,- er lygten desværre ikke blandt de billigste på markedet. Men lækker. Det er den bestemt!
Led Lenser Xeo19r
Led Lenser lover dig 2.000 lumen i Led Lenser Xeo19r. Jeg kunne presse 1512 lumen ud af lygten i vores test – og kun i kort tid. Herefter skruede lygten helt ned på knapt 400 lumen og kunne så lyse rigtig længe.
Lygten kan desuden indstilles til at lyse i sprede, spot og i flere muligheder end jeg kan huske. Led Lenser har produceret en avanceret elektronik der kan rigtig meget.
Led Lenser Xeo19r er et spændende produkt der desværre ikke håndtere varmen særligt godt i et lukket testmiljø. Ret skal være ret når de skriver at den er med indbygget køling under fart på din mountainbike.
I vores testmiljø ser vi en lygte der præsterer på knapt 400 lumen – og så er 3.999,- en hampr pris for en lygte. Det er det også selv om den kunne lyse 2000 lumen over længere tid.
Gloworm X1
Opdateret 24/11 2015
Test slettet på foranledning af importøren.
Lupine Wilma
Lupine Wilma hører til i kategorien af pandelamper jeg ikke kan anbefale efter at have haft den i laboratoriet.
Jovel efter 30 sekunder får du 2177 lumen. Men glæden varer kort og herefter tager den et hurtigt dyk til 177 lumen for lige at korrigere for varmen indden den finder et fornuftigt leje på 600 lumen over længere tid.
Jammen er 600 lumen ikke meget? Jo det er det. Men med en pris på over 3.500,- forventer jeg faktisk mere for pengene og det kraftige dyk i starten af testen bryder jeg mig absolut ikke om. Det fortæller mig at lygten at programmeret til at overperforme i starten til glæde for ANSI FL1 testen så den kan opgive et urealistisk højt antal lumen.
Lupine Piko
Hold dig langt væk fra denne lygte! Der findes simpelthen meget mere stabile alternativer til Lupine Piko. Lygten lægger ud med at give mange lumen og bliver så så varm at den må kompensere og blænde langt ned for at slippe af med noget varme inden den finder et naturligt lejde, der er lavt sat fr en lygte i denne prisklasse.
Silva Trail Speed Elite
Tal om et produkt der er sat til at vise et fuldstændigt unaturligt antal lumen straks efter den er tændt.
Herefter får du kun sølle 117 lumen ud af en lygte der er opgivet til at lyse 660 lumen.
Det skærer i mit gamle orienteringshjerte at se Silva leverer sådan et produkt. Da jeg startede med at løbe orienteringsløb, køre 24 timers løb på mountainbike og køre adventurerace var det med en gammel Silva pandelampe på størrelse med en arkitektlampe på hovedet.
Jeg tror faktisk ikke jeg lyver når jeg siger at den gamle pandelampe var syvmileskridt foran Silva Trail Speed Elite …snøft…
Led Lenser H14.2
Lygten her er sikkert fin nok til friluftsliv. Men til trailløb vil jeg simpelthen ikke anbefale Led Lenser H14.2.
Efter præcis 10 minutter har du kun 83 lumen og en lyskegle der giver tunnelsyn. Det er bare ikke nok til en god oplevelse på de små stier i skoven.
Gemini lygte
Opdateret 24/11 2015
Test slettet på foranledning af importøren.
Afsluttende bemærkninger om varmepåvirkning
Selvfølgelig er der forskel på at teste en lygte under ANSI FL1 standarder og ude i skoven.
Nogle lygter vil naturligt nok være bedre til at køle ned under løb og ikke mindst ved mountainbike i vinterkulden.
Men brug nu testen her til at tage den vurdering. Hvis lygten ikke kan tåle at være tændt uden blæst og kulde. Hvordan vil den så reagere en varm sommernat?
Ville du vælge en lygte der er dårlig under varme forhold til et trailløb en varm vindstille sommernat hvor du måske kommer ned i gå tempo?
Nej vel!
Til de producenter der brokker sig over at testen ikke er lavet med masser af ventilation på jeres produkt:
“Gå nu bare hjem i R&D og lav et bedre produkt – helst et der er lavet til forbrugeren. Ikke for at tilfredstille ANSI FL1 standarderne der er lavet af producenter og store forretningskæder som REI”
Læs mere: Bedste pandelamper til løb
—
Få de bedste artikler. Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få en mail når jeg har andre spændende grejnet.
Du tilmelder dig nyhedsbrevet lige her.
[sc:shoptrailrunning ]
Leave feedback about this