Solpaneler er ikke den største nyhed i denne sæson. Det har gennem de sidste mange sæsoner været muligt at erhverv sig muligheden for at oplade sine elektroniske dimser ved hjælp af solens stråler.
Det nye ligger i indpakningen af panelerne, de forskelige muligheder et solpanel giver for opladning på farten og ikke mindst den power cellerne spytter ud.
GoalZero blev en realitet, da Robert Workman (grundlæggeren) arbejde for en velgørende organisation og indså, hvor stort behovet var for elektricitet – særligt i den tredje verden. Gennem mange prototyper og mangen tilpasningen lykkedes det Robert at skabe transportable solceller med stort power output. Goal Zero er i dag leveringsdygtige i solpaneler til et hvert outdoor brug.
Nå nok om historien… nu til produktet! Jeg har gennem et par meget solrige måneder testet Goal Zero Nomad 7 i sammenspil Guide 10 Power Pack, der er en forholdsvis lille og transportabel solcelleenhed med tilhørende batteripakke. Nomad 7 er skabt til at oplade håndholdt enheder som smartphones, GPS, tablet og mp3.
Virker det???
Ja du folder panelet ud og vender det mod solen (naturligvis), derefter sætter din enhed i USB stikket på solpanelet og BUM! din dims bipper og begynder at lade! Det er simplet og det virker.
Goal Zero Nomad 7 suger 7 Watt ud af solen, og er den mindste model Goal Zero leverer. Den største (Escape 30) suger 30 Watt ud.
Det fede ved Nomad 7 er størrelsen. Den fylder det samme som en iPad Mini, vejer godt 400 gram og har udgange til USB stik og 12 V til cigaretstikket i bilen. Det er endda muligt at oplade flere dimser på samme tid, Nomaden fordeler selv strømmen.
Der er en netlomme på bagsiden af panelet, hvor din telefon kan ligge og lade, mens du er på farten… og apropos på farten, så kan Nomad sættes fast på en rygsæk, så mens du suser gennem byen på cykel, vandrer over fjeldet eller racer ned af pisten, lader Nomad 7 via solens stråler. En iPhone oplades på 2-4 timer alt efter solen styrke naturligvis. En iPad kan ikke lades direkte fra panelet, da outputtet ikke er højt nok – dog kan du bruge Guide 10 Power Pack til at lade iPad med.
Jeg har testet Nomad 7 i alt fra fuld sommersol til gråvejr og så længe solen er oppe, så lader Nomad 7 dine dimser. Det er klart, at fuld solskin er at fortrække, men gråvejr virker altså også.
Udover at oplade dine dimser direkte via USB, så er kan du også købe en Power Pack til din Goal Zero – og det er nogle seriøs batterier Goal Zero sælger. Lige fra den lille Switch 8 på 90 gram til den 11,5 kg store Extreme 350 PP med 16 V/150 Watts. Nomad 7 passer sammen med Power Pack Guide 10.
Power Pack
En Power Pack er en ”beholder” til den opladte strøm og består af 4 stk. AA eller AAA genopladelige batterier. Tanken bag Guide 10 er, at de fleste outdoor dimser bruger enten AA eller AAA batterier, så med en Power Pack Guide 10 ved hånden løber du aldrig tør for strøm til eks. den håndholdte GPS. Det fede er, at Guide 10 forstærker Nomadens power output og gør det muligt for 4 batterier, at have power nok til 2 fulde opladninger af en iPhone eller godt 35 % af en iPad Mini – nå ja så er der også en lille LED på siden af Guide 10, der kan bruges som en lille lygte – det er sgu meget sejt!
Rent teknisk som smider Guide 10 2300 mAh/5V ud, hvilket er fint til eks. en iPhone (1000 mAh/5V) eller en iPad (2000/5V) – Guide 10 vejer 180 gram.
Jeg bruger Guide 10 som backup batteri i rygsækken, således jeg altid har mulighed for at oplade min telefon. Guide 10 Power Pack tilsluttes på samme måde som din telefon til solcellen og tager mellem 3-6 timer at lade fuldt op.
Er det fedt?
Ja altså nyhedsværdien i solpaneler er som nævnt ikke den store, da mærker som eks. Brunton længe har været leveringsdygtig i fornuftige solceller. Jeg har gennem 3 tre benyttede en Brunton solcelle af ældre dato på diverse ture, og den virker okay. Den leverer stort set det samme som Nomad 7 (7 Watt). Ligeledes har jeg brugt en Brunton Inspire Power Pack, der kan holde strøm til 2,5 gang opladning af en iPhone (3200 mAh) .
Hvorfor skal jeg så fremover bruge Goal Zero Nomad 7 og Guide 10 Power Pack??? Det skal jeg fordi: Guide 10 har et højere output (2300 mAh) end eks. Brunton Inspire (1000 mAh), hvilket betyder, at jeg kan lade min iPad med Guide 10. Jeg er også vild med, at Goal Zero har brugt genopladelige batterier som power kilde. Det betyder, at din dims ikke nødvendigvis behøver at have en USB indgang, men også kan benytte ”almindelige” batterier som eks. en lommelygte eller håndholdt GPS.
Fakta
Størrelse og vægt:
Nomad 7
22.9 x 3.8 x 43.2 cm (udfoldet)
22.9 x 3.8 x 16.5 cm (foldet sammen)
360 gram
Guide 10
6 x 10 x 2 cm
180 gram
Ladetid:
Guide 10 – 3-6 timer
Smartphone – 2-4 timer
Powerfactor:
Nomad 7 – 7 Watt
Guide 10 – 11 Watt (5 V – 2300 mAh)
Overblikket
Jeg håber ikke, at jeg har tabt for mange af jer med alle de tal. Faktum er, at selve Nomad 7 solcellen leverer det, du kan forvente af et panel af den størrelse. Det fede ved Nomad 7 er, at du kan smide den på rygsækken og lade ”on the move”. Udtaget til 12 V får også et like herfra ligesom det, at du kan lade mere end en dims ad gangen.
Den virkelig fede i dette makkerpar er Power Pack Guide 10! Med 2300 mAh er der power nok til en iPad eller et par iPhones, mens du kan lade batterier til din lygte eller håndholdte GPS. Du har også mulighed for at oplade Guide 10 via en stikkontakt, så du på den måde benytter den som strømbeholder. Kort sagt du løber ikke tør for strøm eller mulighed for at lave strøm med Nomad 7 og Guide 10.
Jeg har dog et par små forbedringer… Jeg savner en mulighed for at spænde Guide 10 fast til Nomad 7. Pt. ligger Guide 10 i netlommen og på farten betyder, at telefonen og Guide 10 ligger og rode rundt mellem hinanden.
Jeg har dog set flere billeder på internettet, hvor der er en lille kuvertlomme i stedet for netlommen. Den model vil jeg gerne have.
En evt. bedre fastgørelse at stikket i solcellen vil også være fedt. Det sidder fint fast, men kan godt have en tendens til at ryste ud – eks. når Guide 10 og telefonen ligger og ryster rundt i samme lomme som solcellens stik.
Det bedste: Mulighed for aldrig at løbe tør for strøm!
Det værste: Mangler lidt organiseringsmulighed i netlommen.
Overordnet: Kompakt, lækker design og mange muligheder for strøm.
Målgruppen: Alle med dimser med på tur
Leave feedback about this