Annonceinfo: For en sikkerhesskyld... alt indhold på GrejGuide.dk er reklame. Artiklerne er skrevet så objektivt som overhovedet muligt, krydret med annoncelinks. Men så ved du li'som det. Vi ses i naturen :-) Klik her for uddybende info.
Helt overordnet, så leverer Gemini Xera et ganske fornuftigt produkt. Og jeg tror ikke du bliver skuffet over lygten. Der er detaljer jeg er vilde med …og så er der ting jeg godt kunne have set anderledes. Om det betyder noget fra eller til for dig? Læs med og få hele min vurdering her.
Hvad får du
I Gemini Xera får du en CREE XM-L2 U2 LED der på maksimum kan lyse 950 lumen. I øvrigt lumen jeg vurderer til at være meget pålidelige. Du får et batteri på to eller fire celler. Lygten jeg har testet var med to celler. På cyklen kan lygten monteres på dit styr eller på hjelmen. Når du løber følger der en hovedbånd med hvor lygten spændes fast på. Selvfølgelig følger der oplader med og så kan du skifte optikken i lygtehuset, således at du kan lyse med et standard, relativt spredende, lys eller med en fokuseret lyskegle. Så i den samlede pakke er du godt dækket ind med din Gemini Xera
Fakta:
950 lumen på maks
Vægt: 52g lygtehoved, 122g 2-cell batteri, 229g 4-cell batteri
Linser 16 grader eller 14 grader
Lysstyrker: lav, mellem, høj. Kan programmeres. Læs mere i testen
Overophedningsbeskyttelse
Sådan oplevede jeg lygten i brug
Med Gemini Xera får du som sagt to linser at vælge mellem. Hurtigt blev min favoritlinse standard linsen. Både på hovedet under løb og som lygte på styret når jeg cyklede. På cyklen var lygten mit eneste lys og derfor har jeg haft størst glæde af den mere spredende linse. I øvrigt samme argument når jeg monterede lygten på hjelmen. Du kan dog sagtens bruge den fokuserede linse i forbindelse med cykling. I så fald er min anbefaling at den sidder på hjelmen og som en del af et setup med en mere spredende lygte på styret.
På cyklen er min oplevelse, at når der kommer fuld fart på, så er det bare op på maksimum af lys og så kan du sagtens komme hurtigt rundt på sporet. Lygten er ikke den bedste jeg har testet som sololygte til cyklen. Men den falder bestemt heller ikke igennem. Når den sidder på hjelmen mærker du næsten ikke du har den på hovedet. Der er dog en forskel i om du har betteriet i en lille rygsæk på ryggen eller om det også skal sidde på hjelmen. Men her adskiller lygten sig ikke væsentligt fra lignende lygter.
Som fast følgesvend på ture i skoven vil jeg sige at de 950 lumen og den spredende linse leverer så rigeligt lys til at tilfredsstille 90% af alle løbere. Orienteringsløberen og dig der virkelig sætter farten op ned ad bakkerne. Du vil måske nok synes at her mangler lidt lys. Men ellers er Gemini Xera klart værd at kigge på. Og så kunne du nok fristes til at tro at jeg ville anbefale lygten til 90% af trailløberne. Men på et meget vigtigt punkt er Gemini Xera bare ikke det fedeste system på markedet.
Lygtens store øv
I monteringen af lygten på cykelstyr eller i den vinkel der matcher behovet for cyklisten når den sidder på hjelmen. Så er der ingen problemer. Men når det samme system med en tyk elastik spændes udenom et rør på et hovedbånd, så kan lygten ikke sættes i en vinkel der peger frem i terrænet når du tilter dit hoved en lille smule fremad. Bevares, en løbecoach ville bede dig rette hovedet op. Men i virkelighedens verden bliver vi trætte og kan finde på at lade hovedet falde en lille smule fremover. Og gør du det med Gemini Xera på hovedet, så peger lyset ikke længere langt nok frem i terrænet med den kraftigste del af lyskeglen. Du kan stadig orientere dig og du kan stadig få nogle gode løbeture ud af lygten her. Men i opvejningen mellem en nem af og på montering af lygten fra cykel til hovedbånd og så det faktum at lyskeglen ikke kan rettes op i en lige linje, så er jeg helt sikker på hvad jeg, som trailløber, ville prioritere. For at vise hvad jeg mener, er der herunder billeder af tre lygter og så kan du tydeligt se hvordan Geminis lygte peger let nedad uden at kunne rettes op.

Gloworm

Lupine

Gemini
Smooth programmering
Jeg har til mine løbeture haft stor glæde af den nemme programmering af lysindstillingerne. Det samme har været tilfældet hvis jeg har skullet skifte mellem løbe- og cykelture. Gemini Xera har tre indstillinger. Hvad der skal være på hver af de tre indstillinger. Det bestemmer du selv. Og du kan nemt og hurtigt vælge mellem 10% – 100% på hvert af de tre trin, hvor valget hopper via 10%, 20%, 30% …indtil 100%. Det virker, det er nemt og jeg er vild med den del af lygten. Skulle jeg være fræk at ønske mig en sidste ting, så ville det være en mulighed for at definere om jeg har 2, 3 eller fire trin at vælge mellem. Specielt til MTB kan jeg godt lide en nem og hurtig mulighed for at skifte mellem to trin. Fuld skrald og en besparende funktion. Mit lille hack har været at køre med disse tre trin: 100%, 100%, 30%. Jeg får nok ikke gigt i fingeren af det sidste lille ekstra klik.
Batteritiden der er tilbage på batteriet indikeres via farveskift på knappen i enden af lygtehuset, der også fungerer som tænd/sluk/skift indstillinger. En detalje der er set før og som virker fint. Der er dog ingen batteriindikator på selve batteriet.
I sidste ende mener jeg…
Som sagt er programmeringen nem og jeg er vild med den. Som lygte på cyklen vil jeg også uden at tøve anbefale Gemini Xera. Der hvor lampen for alvor halter, er til trailløberen, hvor monteringen ikke giver fleksibilitet nok i indstillingen af den vinkel hvormed lygten lyser ud i terrænet.
Læs også vores guide til de bedste pandelamper
[sc:shoptrailrunning ]
Skriv et svar