Annonceinfo: For en sikkerhesskyld... alt indhold på GrejGuide.dk er reklame. Artiklerne er skrevet så objektivt som overhovedet muligt, krydret med annoncelinks. Men så ved du li'som det. Vi ses i naturen :-) Klik her for uddybende info.
I denne guide har vi fokus på at guide til de bedste telte til 1 person. Nogle af teltene kommer ligeledes i versioner til to personer. Og så er det nævnt i forbindelse med det enkelte telt.
Vi kommer til at gennemgå hvad du skal kigge efter i materialevalg, vægt og teltkonstruktion.
I denne guide vil du finde:
- De helt ekstremt lette telte til 1 person. Hvor du har et lille apsis
- Telte til en person der også har plads til rygsækken i apsis eller ved siden af dig i teltet
- En del af disse telte er faktisk telte til to personer. Men til en person giver de god plads
Se vores anbefalinger til telte længere nede
Ultraletvægtstelte har fokus på at vægten skal være så lav som muligt, men du skal stadig reelt kunne være der selv. For producenterne bliver det tit en balancegang mellem det helt lette og den acceptable komfort. Du kunne f.eks. nemt skære en del af vægten ved kun at have en højde i inderteltet på 60 cm. Men så ville teltet kun egne sig til at ligge ned i.
Sidens indhold...

Det duer ikke, du skal stadig kunne sidde i dit telt og f.eks. lave morgenkaffen i et lille apsis eller have gang i brænderen til aftensmaden uden at du brænder teltet af. Om du vælger at bruge en brænder i dit apsis er i øvrigt en smag sag. Jeg har altid gjort det med gasbrændere samt multifuelbrændere som jeg har totalt styr på og erfaring i at bruge.
Teltet med plads til rygsæk og madlavning, er en kategori, hvor du skal overveje om du foretrækker rygsækken i apsis. Så kan den ligge derude og være beskidt. Eller om rygsækken må komme med i teltet. Så er den nemmere at tilgå når du har brug for noget i den.
Ting der også spiller ind, når du skal vælge dit solo telt til 1 person:
Vægten
Hold vægten så lav som muligt ud fra dine ønsker til komfort og prisen.
Længden af inderteltet
Sørg for at du kan ligge udstrakt i din sovepose uden at den rammer inderteltet. Teltets opgivede længde er ikke nødvendigvis den rette liggelængde. Skråner teltet i enderne kander sagtens være plads til lidt grej, men du vil opleve at der i det yderste af enderne ikke vil kunne være plads til dine fødder i soveposen uden at denne kommer i berøring med inderteltet, der så presses mod oversejlet og så har du en våd sovepose.
Højden af inderteltet
Vær sikker på at der er højde nok til at du kan sidde i teltet uden at rage mod inderteltet.
Praktisk apsis
Jeg foretrækker at der er plads i apsis lige der hvor mine hænder og arme befinder sig når jeg sidder op i teltet. Så er det nemmest at komme til at lave mad uden at skulle vride min gamle ryg af led i mere eller mindre umulige yogastillinger.

Prisen
Uha… Du kan købe dig fattig i telt, men du kan også acceptere lidt mere vægt i bytte for et telt der koster meget mindre. Regner du med at bruge teltet meget skal du dog være opmærksom på materialerne. Et telt med nylon oversejl med silikoneimpregnering holder til meget mere sollys end et telt med et oversejl der er PU coated. Og solens stråler er dit telts værste fjende.
Om du skal købe dyrt eller billigt kommer helt an på dine egne ønsker og forventninger. Er du vild med fede detaljer og lækker finish, så finder du altså bare kun dette på de dyre telte.
Materialevalget
Jeg har været inde på det. Silikoneimpregneret nylon oversejl holder længere og er lettere end PU coatede oversejl. Vær meget opmærksom på at du også finder telte hvor ydersiden er silikoniseret mens indersiden er PU coated. Disse telte ligger kvalitetsmæssigt midt mellem de to andre. Desværre ser jeg mange forhandlere der reklamerer med silikoniseret oversejl, hvor teltet er PU coated på indersiden. Det er sjusk, fusk og bare ikke særlig seriøs markedsføring!
Langt de fleste telte kommer med alustænger. Disse kommer igen i flere tykkelser. Mange fra firmaet DAC der nærmest ejer markedet. Jo tyndere jo større risiko for at de knækker i voldsomt vejr. Men uanset, så ville jeg ikke være bekymret over kvaliteten i en tynd DAC alustang til langt de fleste forhold. Enkelte modeller kommer med kulfiberstænger. Disse er marginalt lettere, men skal behandles varsomt, da de knækker hvis der kommer et forkert for stort tryk på dem. Men de er god lir for alle pengene. Vægter du sikkerhed i materialerne, så gå efter alustængerne.
Med eller uden indertelt (singlewall)
Skal du gå mega ultraletvægt så kan et singlewall telt være en mulighed. Men komforten i et singewall telt er ikke at sammenligne med telte der har både oversejl og indertelt. Jeg har selv et enkelt singlewall telt, men på langt de fleste af mine ture sværger jeg altså til telte med indertelt. Specielt hvis du skal have et telt der måske både skal bruges til vandreture og konkurrencer og løb som Nordisk eXtrem Marathon, her ville jeg stadig gå efter et let telt med dobbeltvægge.
Langt de fleste vil have størst glæde af et telt med dobbeltvægge. Er du i tvivl hører du nok til den gruppe af personer der skal vælge teltet med både indertelt og oversejl.
GrejGuide.dk anbefaler
Ultralette 1-personers telte
Med et meget gennemført design der både giver god plads i længden og en acceptabel plads i højden er teltet blandt vores aller største favoritter på GrejGuide.dk Teltet her vejer 830 gram og er med indetelt og oversejl. Skal du gå ultralight, så vælger du bare at lade inderteltet blive hjemme.
Nordisk Telemark kommer også i en række varianter:
Nordisk Telemark ULW er betegnelsen for den variant der kommer med kulfiberstænger og titaniums pløkker. Her vejer teltet 770 gram.
Teltene kommer også i varianter for to personer. Nordisk Telemark LW 2 vejer 950 gram og Nordisk Telemark 2 ULW vejer sølle 880 gram og vi har en test af teltet her.

Bedste 1 personers telt i mellemprisklassen
I denne prisklasse er der mange gode telte at vælge mellem. Og du kan sagtens finde et telt der ikke vejer alt for meget og som stadig er til at købe for penge.
Herunder er der nogle gode bud på dit næste telt.
Mere tekst om hver enkelt model er på vej.
Robens Elk River 1
Robust konstruktion trods den lave vægt.
MSR Elixir 1
Gennemprøvet design via den lidt dyrere Hubba NX serie.
Nordisk Telemark 2 PU
En tungere version af de meget populære Telemark-letvægtstelte i silikoniseret nylon.
Bedst på budget
I kategorien meget telt for pengene har vi valgt at kåre Robens Starlight 1 til bedste telt til prisen. Detaljerne kan på ingen måde måle sig med det du ser hos Nordisk, men for en pris omkring 1000,- kroner får du stadig et fornuftigt telt til en person. Stadig med fin plads og et lille apsis.
Materialerne i oversejlet egner sig bedst til dig der bruger dit telt et par ture om året og som ikke udsætter det for megen sollys ved at have det opslået mange dage i træk.
Vægten ligger omkring de to kilo og det skal du også tage med i overvejelserne når du vælger dit næste solotelt. Men samlet set er pris, kvalitet og detaljer et fint match hvis du kan leve med den høje vægt.

Liebhaverteltet
Har du alt for mange penge, så løb strakt ud og køb Terra Nova Laser Pulse Ultra 1 teltet. Her får du et telt med indertelt og oversejl. Samme plads i længde og højde som konkurrenterne, men med en vægt på 490 gram. Ja det kan sågar strippes ned til 450 gram.
Men teltet koster så også lige ca. 9.000,- kroner. Tak for kaffe!

Bedste singlewall
Indrømmet, jeg har ikke testet mange af disse telte. Jeg mener simpelthen ikke at de er bedst egnede til ret mange af mine ture. I et telt vil dobbeltvægge være at foretrække for bedre komfort og minimal ekstra vægt. Ellers så kan jeg slæbe en tarp med og lave en buviak. Men det skal ikke holde mig tilbage for at anbefale et godt singlewall telt til dig.
Jeg har selv brugt Tarptents Contrail og det har de nu videreudviklet til deres ProTrail. Det smarte ved dette telt er at du kan spare teltstangen væk hvis du alligevel bruger vandrestav.
Teltet vejer 740 gram, er bredt ok til at to kan ligge godt klemt sammen eller fin plads til en person og oppakning. I åbningen er der hele 114 cm højt. Det er ret lækkert. Til gengæld er apsis ikke nær så velegnet til at arbejde i i regnvejr som i f.eks. Nordisk Telemark teltene.

Bedste rummelige telt til 1 person
MSR – Hubba Tour 1
Bedst til prisen

Teltet her er et perfekt match af kvalitet og pris. MSR Hubba-serien er gennemtestet og du vil finde rigtig mange glade brugere af et telt fra denne serie.
Med MSR Hubba Tour 1 får du et telt der er vindstabilt og har et stort apsis med plads til både grej og madlavning. Er du til bikepacking, så er apsis også stort nok til, at du om aftenen kan lægge cyklen ind i apsis.
- Minimum vægt: 1.78 kg
- Pakket vægt: 2.01 kg
Nordisk Halland PU 2 pers
Godt til lavt budget
Her er et telt der egentlig er designet til to personer. Men det vil kunne bruges af en person der ønsker god plads inde i teltet.
Teltet kommer her i en PU udgave, der betyder at oversejlet er coated. Det findes også i den dyrere og mere holdbare silikoniserede version, men så bliver prisen også en helt anden.
- Vægt: 3.500 gram
Leave feedback about this