Annonceinfo: For en sikkerhesskyld... alt indhold på GrejGuide.dk er reklame. Artiklerne er skrevet så objektivt som overhovedet muligt, krydret med annoncelinks. Men så ved du li'som det. Vi ses i naturen :-) Klik her for uddybende info.
Her guider jeg til det bedste cykeltøj til vinter.
Nu kommer vinteren og jeg kan i hvert fald mærke at det bliver koldere og koldere når jeg cykler, specielt i morgentimerne. Så er det såmænd lige meget om jeg cykler og pendler på arbejde eller om det er træning i skoven. Vinden bider og efterårstøjet er ikke længere nok.
Her er min personlige guide til noget cykeltøj der virker for mig på cyklen. Bid mærke i at jeg cykler med høj puls, men ikke i konkurrencetempo. Står der intervaller på programmet, så klæd dig varmere på under opvarmningen og smid så noget af tøjet mens du giver den maks gas.

Photo: Martin Paldan, GripGrab Media Crew
En tommelfingerregel
Som en tommelfingerregel skal du klæde dig på således at du fryser de første 5-10 minutter indtil du får varmen. Ellers får du det for varmt når først pulsen kommer op.
Sidens indhold...
Leder du efter cykeltøj til efteråret, så klik her.
Mit vintercykeltøj fra top til tå
Hjelm:
Ikke et specielt stykke vintergrej. Men en uundværlig del af at cykle. Hele året.
Men køb en hjelm der også har plads til en hjelmhue eller buff på hovedet. Så kan du bruge samme hjelm hele året.
En god cykelhjelm kan fås fra ca. 400,- og op til flere tusinde. Det vigtigste er dog at den sidder godt. Så må den i konstruktion gerne være in-mould, hvilket vil sige at det yderste lag plastic sidder helt fast til cykelhjelmens beskyttende flamingo/skum.
Ellers er det op til dig hvad du synes ser fedt ud. Og ja, der er pokkers meget mode over cykelhjelme. Så du behøver ikke købe dig fattig i samme dyre hjelm som profferne kører med.
Helt personligt valgte jeg sidst en Giro til mellemprisklasse og i neon (så jeg er nemmere at se). Og så har jeg også sat en let baglygte i nakken på den.
i samarbejde med PriceRunner
Hovedet:
En Buff
Når det bliver koldere burger jeg en elefanthue. F.eks. fra GripGrab, som du kan få i flere størrelser for at opnå den perfekte pasform.
Lov mig at du ALDRIG køber en i bomuld selv om den er billig. Du kommer til at fryse når den bliver svedig og du kommer ud i vinden!
i samarbejde med PriceRunner
Kroppen
Her iklæder jeg mig lag på lag og kan tilpasse mig de forskellige temperaturer.
Inderst på kroppen:
Inderst på kroppen har jeg altid uld. ALTID uld. Hvilken trøje jeg vælger kan svinge lidt. Men en absolut favorit er denne her fra Aclima Woolnet, der har net struktur. Igen giver den dig bare lige en endnu bedre regulering af varmen og dermed en super komfort fra det sene efterår til det tidlige forår.
Jeg har selv modellen uden høj hals og lange ærmer.
Det her er et af de absoult bedste stykker tøj jeg ejer og har!
i samarbejde med PriceRunner
Det ekstra lag
På de kolde dage supplerer jeg med endnu en uldtrøje eller en syntetisk trøje udover den inderste uldtrøje. Her kan du snildt bruge noget af det du allerede har liggende fra sommer og efterårets træning og cykelture.
Yderst på kroppen
Her har jeg eksperimenteret med rigtig mange forskellige typer af jakker. I sidste ende har jeg fundet ud af, at det der virker bedst for mig i langt de fleste tilfælde, det er en tynd vindtæt jakke. Det er vigtigt at den kun er vindtæt og ikke også vandtæt, selv i regn og snevejr. Så længe det ikke blæser en stiv kuling eller er under de ca. 7 minus grader.
Den jakke jeg selv bruger er fra engelske Rab og hedder Cirrus Pull-On (som ikke laves mere) og jeg har fået den i en farve der er nem at se i trafikken. Men der findes et stort udvalg af de her lette vindjakker. Og måske har du allerede en liggende?
Et godt bud på sådan en vindjakke er Vaude Air Wind JAcket III. Den er let og med det vigtige drop seat, hvor jakken er lngere bagtil end fortil. Så er du dækket godt af på det nederste af ryggen når du læner dig fremover på cyklen.
i samarbejde med PriceRunner
Når det bliver koldere
Eller når regnen pisker ned og vinden bider i ansigtet, så kan der være behov for lidt forstærkende effekt.
Det kan også være at du ikke cykler med så høj puls hver eneste dag. F.eks. når du pendler eller træner resititutionstræning. I de tilfælde forstærker jeg mig med en vandtæt regnjakke der holder mere på varmen fra kroppen.
Eller jeg bruger jeg en fibervest, et lille super smart produkt som du også kan bruge i hverdagen og til friluftsliv i efterår og foråret.
Skal du vælge en god vandtæt skaljakke til at cykle i, så er der igen rigtig mange at vælge mellem. Vi har testet nogle stykker og lavet en fin guide her:
GrejGuides oversigt over skaljakker
Gider du ikke læse endnu en guide kun om skaljakker? Så er dette jakken jeg anbefaler når du skal bruge en skaljakke til cykling der er vandtæt og kan ånde (så meget som en vandtæt jakke nu ånder):
i samarbejde med PriceRunner
Personligt er jeg størst fan af de lette skaljakker til sport og pendlerturene. Men en tykkere jakke kan sagtens bruge og cykler du med rygsæk eller Camelbak kan der også være en ide i at vælge en der er lidt mere slidstærk omkring skuldrene. Det er en personlig afvejning og husk nu på at det kun er få dage om året at du rent faktisk behøver din vandtætte skaljakke når du cykler.
På benene
Her har jeg de sidste mange mange år brugt samme model som bare virker.
Inderst bruger du bare dine sædvanlige cykelbukser med pude i.
Udenpå ifører du dig nogle lange cykelbukser UDEN pude, men MED seler i det stof der hedder Super Roubaix. Vupti så er du klædt godt på til at holde varmen.
Dem jeg selv kører i er nogle gamle cykelbukser købt gennem min cykelklub. Da de bare virker har jeg ikke haft et behov for at teste andre vintercykelbukser og ingen har sendt netop denne type af produkter ind til os for at få det testet.
Kører du på lavt budget, så kan du også finde et par gamle regnbukser og klippe benene til. Så har du et par billige skalshorts. Tak til Emil, som følger GrejGuide.dk på facebook og som indsendte dette sparetip.
Som en ekstra lille lækker detalje, så kører jeg fra efterår til foråret med nogle skalshorts ud over mine cykelbukser. Det har den fordel at det skærmer yderligere for vinden og holder røven tør og varm når, ikke mindst i skoven, får smidt mudder og vand op fra baghjulet.
i samarbejde med PriceRunner
På hænderne
På hænderne har jeg en lang række handsker som jeg skifter mellem efterhånden som vejret ændrer sig. I den milde vinter kører jeg med GripGrab Hurricane. Den fungerer fint ned til ca. 5 grader.
i samarbejde med PriceRunner
Når det bliver for koldt til denne handske finder jeg de dejligt varme handsker frem til hummerfingre, eller tre-fingerhandsker som de også kaldes. Flere producenter laver dem. Dem jeg kører med er fra SealSkinz og hedder Handle Bar Mitten . GripGrab laver en lignende der hedder GripGrab Nordic. De er vandtætte, varme og nemme at få af og på. Din kontrol med cyklen nedsættes naturligvis når du hopper i sådan en fætter, men hvad gør jeg ikke for at holde mine fingre varme i den allerværste kulde.
i samarbejde med PriceRunner
På fødderne
Uld, uld! På fødderne har jeg altid uldsokker på. For det meste kan jeg også klare mig med mine almindelige cykelsko yderst og så et godt varmt skoovertræk. Dette er mit setup på mountainbiken.
På pendlercyklen, når det bliver koldt og et stykke under frysepunktet hopper jeg i mine vintercykelsko der har højt skaft og er vandtætte. Jeg er bare ikke helt oppe og ringe over mine vintercykelsko fra Shimano, så dem vil jeg egentlig ikke anbefale, nu er det bare dem jeg har og de klarer da også opgaven til middelkarakter.
i samarbejde med PriceRunner
Brugernes kommentarer
Et alternativ kunne også være vandtætte sokker. Dem anbefaler Henrik Leth Jørgensen, der følger GrejGuide.dk på facebook.
Dan Sletten skriver: Bib shorts + Løse ben + baggy shorts – så er benene varme nok. Til fødderne smider jeg en ekstra sål i skoen med noget uldagtigt på den ene side og sølvfolie på den anden side (koster 30-50 kr) – så er fusserne varme. Overkroppen skal have noget vindtæt – så behøves det egentligt ikke være specielt tykt – man får jo varmen, når man cykler
Jeppe Madsen-Thing skriver: Et sæt tørre handsker i dunken til værktøj og et latexbetræk til hjelmen så kulden og regn bliver stoppet inden det rammer huen.
Deltag meget gerne i kommentarsporet herunder med dine anbefalinger til vintercykelturene.
Leave feedback about this