Annonceinfo: For en sikkerhesskyld... alt indhold på GrejGuide.dk er reklame. Artiklerne er skrevet så objektivt som overhovedet muligt, krydret med annoncelinks. Men så ved du li'som det. Vi ses i naturen :-) Klik her for uddybende info.
Foråret og Efteråret er en tricky tid når det kommer til vejret, og derfor også når du skal vælge det rigtige tøj til cykling i forår og efterår.
Jeg gennemgår hele paletten af tøjvalg. Men starter ud med det vigtigste og den største komfortforbedring.
Herunder deler jeg mange års erfaring som cyklist på racer, mountainbike og som pendler. Både som privatperson, som grejtester og som tidligere salgsmedarbejder i grejbutikkerne.
Udgangspunktet er at det kan være lunt eller køligt, tørvejr eller regnvejr. Nå ja og så spiller blæsten også en væsentlig rolle.
Sidens indhold...

Opdateret d. 8/9-2022
Det allervigtigste
…er at holde overkroppen fra at blive nedkølet. Så her skal du have fat i noget vindtæt og evt. vandtæt.
Valg af jakke til cykling i efteråret

Valgmulighederne er:
- Vindtæt vest
- Vindtæt jakke
- Vandtæt jakke
At det ikke nødvendigvis SKAL være vandtæt hænger sammen med at hvis du vil bruge jakken under høj puls, så finder du alligevel ikke en jakke der kan ånde godt nok til at transportere sveden væk fra kroppen. Så her bliver du hurtigere våd indefra end udefra.
Så til dig der cykler med høj puls, så skal du ud og investere i noget vindtæt uden at det er vandtæt. En vest er optimal i det tidligere forår, men med den kan du formentlig ikke klare dig igennem hele efteråret og når vinteren kommer, så vil du blive glad for din vindtætte jakke.
Jakken til dig der cykler med høj puls
En jakke til efteråret skal være vindtæt. Ikke veje for meget og ikke fylde for meget. Så kan du have den i lommerne på cykeltrøjen eller den lille rygsæk.
Ting du skal kigge efter for din nye vindjakke:
- Den skal være let og lille i sammenpakket tilstand
- Den må meget gerne have lidt længere rygstykke for at beskytte mod vandsprøjt fra baghjulet
- Prisen bør ligge mellem kr. 300,- for de billigste og op til kr. 1.000, -hvis du insisterer på at der skal stå Assos på den 😉 En pris omkring 500-600 plejer at være et tegn på god kvalitet og let.
- Hold dig fra de tykkere softshell jakker. De er varmere, kan ikke pakkes sammen og egner sig ikke til nær så mange dage i efteråret. Klæd dig i stedet på under vindjakken efter vejret.
Husk at du gerne må fryse lidt under de første kilometer af din tur. Og klæd dig så på efter lag på lag princippet under din jakke. (Læs mere om det her)
Gode vindjakker til cykling:
Assos Mille GT vindjakke
Super all round letvægts vindjakke med drop seat for god beskyttelse fra vand og snavs fra bagdækket.
Pris ca. kr. 1.400,-
Fås i flere farver.
GORE Spirit vindjakke
Lækker vindjakke med drop seat fra GORE. Et sikkert valg for materialer i god kvalitet.
Craft ADV essence Wind jacket
Det billigere alternativ, som stadig yder fuld beskyttelse mod vinden.
Kommer i mange farvevarianter og som vindjakke til både herre og damer.
Pris ca. kr. 600,-
Jakken til dig der ikke cykler med høj puls
På dage med køligt vejr, men uden regn, vil du sagtens kunne have stor glæde af vindjakken. Men kommer der nedbør, så kan du med fordel kigge efter en vandtæt regnjakke. Når du ikke cykler med høj puls, så vil du heller ikke på samme måde blive våd indefra af sved. Og så giver det pludselig god mening med en vandtæt jakke til cykling.
En vandtæt cykeljakke skal have
- Et materiale der ånder.
- Trelags-jakker ånder bedre end jakker der er coated. Det betyder at jakken består af flere lag frem for et materiale der er blevet sprayet med et materiale der gør den vandtæt (coated). Men jakker i flere lag er også dyrere.
- Kører du med rygsæk som pendler, så må den gerne have udluftning under ærmerne for at øge muligheden for at slippe af med sved. Når nu ryggen er dækket til.
- Kig efter en længere ryg, så den ikke glidder op når du buer ryggen ind over styret.
Gode vandtætte jakker til cykling:
Assos Equipe RS Schlosshund Rain Jacket EVO
Med regnjakkerne fra Assos er du garanteret de bedste materialer. Modellerne kommer i flere varianter. De billigste er vandtætte på dele af jakken og ikke min personlige favorit til en regnjakke, her må den gerne være helt vandtæt.
Andre modeller er helt vandtætte og i slidstærk 3-lags model eller i de dyre ultralette materialer der har den højeste komfort, men ikke er helt så holdbare. Skal du cykle med rygsæk på nogle gange, så undlad at købe de ultralette. Skal du kun bruge den til træning, så er de ultralette det lirens valg.
Kommer til både mænd og kvinder.
Endura FS260 Pro
En ultralet vandtæt jakke til dagene på to hjul, hvor du måske kører med jakken i baglommen det meste af tiden. Men den er der når det store regnskyl rammer mens vinden blæser en stiv pelikan fra vest. Kort sagt. Din ven i “nøden”.
Komfort i vand og mudder
Det her stykke grej vil du elske
Her er der tale om et produkt, som jeg i mange år ikke anså som nødvendigt. Så der skulle faktisk en decideret grejtest til, før end jeg prøvede produktet.
Siden har jeg været hooked og stor fortaler for produktet.
Jeg taler her om vandtætte cykelshorts!

For en der kommer fra stram lycra, så stod baggy shorts ikke øverst på ønskesedlen. Men for pokker hvor er det et vidunderligt produkt fra efteråret over vinteren og til det tidligere forår.
Jeg bruger mine vandtætte cykelshorts ud over de almindelige cykelbukser – både på mountainbiken samt på pendlercyklen, selv om den har skærme på.
I skoven er det bare så mega fedt ikke at få en gennempløret og våd røv. På pendlercyklen beskytter de både mod regn, men her er vinden også en faktor og disse shorts giver en kæmpe forskel i komfort på kolde vindfyldte dage.
De er alle pengene værd, og mere til.
Køb dem nu eller ønsk dig dem i gave. Din røv vil takke dig mange mange gange!
Gode skalshorts til cykling
Endura MT500 Waterproof Baggy shorts
Disse shorts er et af mine allerbedste nice to have stykker grej. Jeg siger dig:
De er VIRKELIG nice to have 🙂
Det øvrige cykeltøj til efteråret
Fra tå til top
Fødderne
Efteråret er der hvor jeg konsekvent skifter til uldsokker. Uldsokkerne hjælper dig til at holde varmen i fødderne, også når de bliver våde. Frem til den kolde vinter, så bør du kunne klare dig igennem uden kolde fødder, hvis du tilføjer et godt skoovertræk når det bliver lidt koldere.
For længere holdbarhed kan det anbefales at kigge efter nogle med lidt syntetisk materiale iblandet ulden.
Gode uldsokker
De fleste uldsokker sidder godt på foden. Find en tykkelse der passer dig.
Grip Grab laver f.eks. nogle fine cykelspecifikke sokker.
Benene
På benene er det almindelige cykelbukser i korte eller ¾ knælange. Skal du kun have et par knælange cykelbukser, så vælg et par der har et lidt tykkere stof end dine sommercykelshorts. Så klarer du dig langt hen i efteråret og sågar en mild vinter. Personligt vender jeg til så sent som muligt med at hoppe over i vintertights, da de er så tykke, så de ikke har den samme komfort at køre med.
Knælange cykelshorts koblet med vandtætte shorts udover. Det er en vinder!
Løse knæ udenpå sommercykelshortsene er en mulighed, men ikke noget jeg selv benytter særligt ofte. Det er mere egnet under opvarmningen inden et løb, hvis du spørger mig.
Gode 3/4 cykelbukser
Disse kan du få i flere forskellige tykkelser. Selv har jeg oplevet, at de der er lidt tykkere kommer oftere på. Da jeg alligevel hopper i de helt korte rør når det bliver varmere.
Overkroppen
Igen sværger jeg til uld inderst. Alt efter hvor køligt det er, så kan der komme en cykeltrøje udenpå og så en vindjakke yderst.
Lag på lag kombi med uld inderst giver den bedste komfort for mig. Vil du stadig gerne have cykeltrøjen med lommer til grej bagpå, så foretrækker jeg den helt tynde udenpå uldtrøjen frem for en tyk cykeltrøje eller en tyk jakke yderst.
Hvor jeg ikke bruger løse ben så ofte, så kan jeg godt lide de løse ærmer i de sene sommermåneder og de tidlige efterårsmåneder.
De fleste kender til løse syntetiske ærmer. Men for mig, er et af verdens bedste (og mest oversete) stykker grej – løse ærmer af uld. De er bare meget nemmere at tilpasse mange forskellige temperaturer og varmer i våd tilstand.
Gode uldtrøjer
Oftest iklæder jeg mig uld fra norske Aclima. Ikke mindst deres woolnet-serie er i en klasse for sig. Mege brugbar i mange temperaturer. Varm når det er pivkoldt. Og god til at lede varmen væk når det er varmere. Enten pga. vejer eller fordi min manglende form får mig til at pruste og stønne op ad bakkerne 😉
Modellen fås til både mænd og kvinder.
Aclima Lightwool fås også til både mænd og kvinder samt i en udgave med korte ærmer eller med lange ærmer.

Læs min test af Aclima Woolnet her
Hænderne

Når kulden kommer snigende, så trækker jeg i de langfingrede handsker. Til efterårsbrug har jeg et par tynde og et par lidt tykkere med windstopper i. Så kan jeg holde varmen selv om de bliver våde.
Gode cykelhandsker
Hovedet
Når det bliver køligere, så er det på med en tynd buff på hovedet. En hjelmhue er også ganske fin, jeg har bare så mange Buff’s jeg har fået ude til løb, så der har aldrig været en anledning til at anskaffe mig en decideret hjelmhue. Buffen er alsidig og kan også bruges som halsedisse, eller pandebånd på løbe- og vandreture.
Sportsbriller
Jeg kører personligt helst med sportsbriller og glassene skal kunne skiftes til glas der spænder fra høj sol til skumring og klare glas til nattekørsel.
Der var engang jeg sværgede til de dyre briller fra Oakley og Adidas. Det var kun indtil min datter kom til at knække dem. Og jeg glemte de andre på taget af bilen efter en træning. Nu kører jeg bare med nogle billige nogen. Og de virker ligeså godt.
Leave feedback about this